I akutte sager får Norge hurtige svar fra Europol

Lave_K__Broch1
Lave K. Broch, formand for EU-modstand fra midten

En stor del af ja-sidens kampagne bygger på, at Danmark efter et nej den 3. december kan få svært ved at få oplysninger fra Europols register, og at det kan tage Norge, der har en mellemstatslig samarbejdsaftale med Europol, op til to dage at få oplysninger fra Europols register i  ordinære sager. Men den danske ja-side glemmer at fortælle hvordan det forholder sig i akutte sager.

Flere politikere fra ja-siden påstår nærmest, at Danmark på grund af spørgsmålet om adgangen til Europols register vil blive et fristed for mange typer af international kriminalitet efter et dansk nej den 3. december. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har f.eks. sagt:

”Så vil man narkobander, tyvebander og pædofiliringe til livs, så skal man stemme ja. Har man en anden ambition, så skal man stemme nej” (tv2.dk den 17. marts 2015).

Men norsk politi har forklaret, at Norge i akutte sager kan få oplysninger fra Europol-registret, helt ned til 15 minutter efter at der er blevet spurgt (Kilde: Folketingets EU-oplysning). Det må derfor forventes, at Danmark i et mellemstatsligt samarbejde med Europol også kan få hurtige svar, når det gælder noget akut.

Dermed falder en del af ja-sidens vigtigste argument fra hinanden.

Al snak om, at Danmark vil blive et fristed for mange typer af kriminalitet, er ikke andet end en god gammeldags skræmmekampagne.

Norge, Island og Schweiz – der ikke har givet EU overstatslig magt på retsområdet – er ikke mere ramte af kriminalitet end EU-landene. Men til gengæld har Norge, Island og Schweiz demokratisk kontrol med retspolitikken og samarbejder internationalt om bekæmpelse af kriminalitet. Det vil Danmark også kunne gøre efter et nej i afstemningen. Derudover kan vi i en forhandling med EU efter et nej foreslå, at Danmark og Europol indgår et tættere samarbejde, så begge parter i ordinære sager også kan få svar hurtigere.

Danmark kan og skal samarbejde internationalt om bekæmpelse af kriminalitet, men vi skal ikke give EU overstatsligt magt inden for retspolitikken. For det vil være til skade for demokratiet og retssikkerheden.

Stem nej den 3. december!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *